Om Oss

Testosteron og hårtaptestosteron og hårtap

Menn og hårtap kan være en sår greie. Det er litt tabubelagt, da hår er gjerne forbundet med en manns manndom og at hvis han opplever hårtap vil han føle seg mindre mann. Det finnes mange grunner til at menn opplever dette, og i denne artikkelen vil vi ta for oss sammenhengen mellom testosteron og hårtap. Les videre hvis du synes dette er interessant.

Hårtap

Det er kanskje ikke noe annet med oss mennesker som har så stor kosmetisk verdi som håret vårt. Derfor er det ikke rart at mange får panikk, både kvinner og menn, hvis de plutselig opplever at de blir tynnere i håret eller enda verre, at håret forsvinner. Skallethet blir forbundet med alderdom, mindre virilitet og helseproblemer. Det medisinske navnet er androgen alopeci, og er mest karakterisert ved økende viker og utvikling av måne hos menn. Det hender med 75% av menn i vår verdensdel, og det kan være av forskjellige grunner:

● Arvelig utsatt for hårtap
● Langvarig infeksjon
● Kreftbehandling
● Psykisk stress
● Psykiske lidelser

Men det er ikke så mange som vet at en ubalanse i testosteronet hos menn kan også føre til hårtap.

Testosteronets makt

Det finnes et enzym i kroppen som kan forvandle vanlig testosteron til dihydrogentestosteron (DHT), som er 5 ganger så kraftig som vanlig testosteron. DHT er forbundet med huden, prostata og hårsekkene våre (og det er her det blir interessant). Det ligger i genetikken vår hvorvidt hvor følsomme hårsekkene våre er for DHT. Hvis de er veldig følsomme for det som DHT gjør med hårsekkene, kan det være en grunn til at menn opplever hårtap. DHT er veldig viktig for menns helse, for lite kan føre til en dårlig utviklet prostata, mens for mye kan gjøre at prostata kan bli forstørret, noe som heller ikke er bra. Så hårtap kan være genetikk og testosteron i samspill.